Lajiesittely

 
 

Mitä on skeittaus?

 

Skeittaamisen perusidea on liikkua ja/sekä tehdä laudalla erilaisia temppuja. Tämän enempää skeittausta ei käytännössä pysty kuvailemaan, sillä lajia voi harrastaa hyvin monella eri tavalla: erilaisia vaihtoehtoja on äärettömän teknisistä tasamaan tempuista aina huimapäisiin stunt-tyylisiin hyppyihin ja lisäksi mahdollisia eri tyylisiä skeittipaikkoja on lukematon määrä. Todennäköisesti lajin suuri suosio perustuu juuri tähän säännöttömyyteen ja täyteen valinnanvapauteen. Skeittaaminen on hauska, fyysisesti ja henkisesti vaativa laji. Mutta se voi olla myös vaarallista, kuten mikä tahansa muukin laji, jos ei malta käyttää tarpeeksi aikaa tarvittavien taitojen kehittämiseksi. Skeittaaminen voi näyttää kaoottiselta ja vaaralliselta, mutta se on kuitenkin suhteellisen turvallista verratuna moneen urheilulajiin. Ennakkoluuloista huolimatta skeittaamisessa ei onnettomuuksia satu yhtään sen enempää kuin muissakaan lajeissa.
-Lue lisää kehonhuollosta

Skeittauksen hyödyt?

 

Skeittaus on hauskaa, omaehtoista ja luovaa liikuntaa, johon liittyy monipuolinen ja rikas kulttuuri sekä yhteisöllisyys. Skeittauksessa poikkeuksellisen upeaa on, että usein kaiken ikäiset, tasoiset ja sukupuoliset voivat harrastavat samaan aikaan, samassa paikassa.
Nämä harrastuspaikat yhdessä paikallisten harrastusyhteisöjen kanssa tarjoavat alustan sosiaaliselle kestävyydelle ja ovat täynnä mahdollisuuksia niin nuorten kuin aikuistenkin liikunnalle ja hyvinvoinnille, vaikuttamiselle, osallistamiselle sekä ennaltaehkäisevälle nuorisotyölle ja koulutukselle.
-Lue lisää skeittauksen yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta

Miten aloittaa skeittaaminen?

 

Skeittaamisen aloittaminen ei vaadi muuta kuin skeittilaudan, jonka voi ensikokeiluun lainata vaikkapa ystävältä, etsiä kirppiksiltä tai selvittää järjestääkö paikallisseurasi skeittikouluja. Mikäli skeittaaminen tuntuu omalta lajilta, kannattaa mahdollisimman pian suunnata alan erikoisliikkeeseen ja hankkia kunnon lauta, jolla taidot pääsevät kunnolla kehittymään. Paremman lautakontrollin saamiseksi kannattaa myös hankkia matala- ja suorapohjaiset skeittikengät. Alan erikoisliikkeissä hyvät laudat (sis trukit, renkaat, laakeri, ruuvit) maksavat noin 100-250 euroa ja kengät noin 60-120 euroa. Skeittaamista voi kokeilla vaikka kodin parkkipaikalla, mutta monipuolisemmin pääsee alkuun skeittaamista varten rakennetuissa skeittipuistoissa ja sisähalleissa. Lähimmät harrastuspaikkasi ja samanhenkisiä kavereita löydät oman kotikuntasi skeittiseurasta.
-Lue lisää harrastuspaikoista

Lajin syntyminen

 

Rullalautailu eli skeittaus keksittiin USA:n Kaliforniassa 1970-luvulla lähinnä lainelautailun eli surffauksen korvikkeksi. Kalifornialaiset surffaajat halusivat harrastaa rakastamaansa lajia myös tuulettomina päivinä, joten he keksivät laittaa rullat laudan alle. Vaikka Yhdysvalloissa oli skeittauksen aktiiviharrastajia jo 1960-luvulta lähtien, teki laji läpimurron vasta vuoden 1975 alusta, tällöin myös aloitettiin erityisten skeittiparkkien rakentaminen alan harrastajille.

Lajin historia Suomessa

 

Suomessa on skeittausta harrastettu lähes yhtä pitkään kuin USA:ssa, mutta todellisen läpimurtonsa laji teki 1980-luvun loppupuolella. Tosin 1990-luvulla lajin kehitystä haittasi se, että lajia pidettiin lähinnä pienen marginaaliryhmän häiriköintinä eivätkä harrastajat mm. nuoren ikänsä johdosta saaneet ääntään kuuluviin yhteiskunnassa.
Suomen sääolosuhteet rajoittavat lajin harrastamisen ulkona kuuteen kesäkuukauteen ja asianmukaisten sisäharjoittelutilojen puute onkin saanut monet innokkaat harrastajat luopumaan lajistaan. Olosuhteista huolimatta mm. Suomen Mestaruus –kisoja on pidetty lähes säännöllisesti kerran vuodessa aina 1980-luvun lopusta saakka.
2000-luvulle tultaessa lajin ensimmäiset suomalaiset harrastajat alkoivat lähestyä 30-vuoden ikää, perustaa seuroja ja vaatia kotikaupungeiltaan sisäharjoittelutiloja toisaalla paremmalla ja toisaalla huonommalla menestyksellä. Monen kaupungin asukaskyselyissä skeittipaikat ovat nousseet toivotuimpien nuoriso- ja liikuntapaikkojen kärkeen ja muutoinkin suuri yleisö on huomannut, että skeittaamisesta on tullut yksi nuorison suosituimmista harrastuksista.
Vuonna 2020 skeittauksesta tuli virallisesti Olympialaji ja ensimmäiset Park ja Street mitalit jaettiin Tokiossa, Japanissa. Näin ollen skeittaus on nykyään myös vakavasti otettavaa kilpa-urheilua.
-Seuraa Suomen skeittauksen maajoukkueen toimintaa