Skeittiparkkiopas ja säännöt

Suomen Rullalautaliiton toimittama uusi Skeittiparkkiopas on julkaistu ja luettavissa osoitteessa
www.skeittiparkit.fi.


Uudistettu Skeittiparkkiopas antaa ajankohtaista tietoa skeittiparkkien ja -paikkojen suunnittelusta, hankinnasta, ylläpitämisestä sekä turvallisuudesta. Se tarjoaa myös kurkistuksen skeittaukseen harrastuksena, mikä auttaa lisää ymmärrystä skeittipaikkojen hankinnassa. Opas on erinomainen työkalu kaikille skeittauksen ja sen harrastusmahdollisuuksien parissa toimiville, kuten yhdistyksille sekä kuntien ja kaupunkien työntekijöille. Opas löytyy osoitteesta skeittiparkit.fi, mistä sen myös ladata pdf-tiedostona. 

Skeittiparkkioppaan kansikuva ©Mikko Kempas

Oppaan avulla pyrimme vastaamaan usein kysyttyihin kysymyksiin kuten:

  • Mistä hyvä skeittiparkki koostuu?

  • Mitä asioita tulisi huomioida skeittiparkin hankinnassa?

  • Mitä seikkoja skeittiparkkien hankinnassa olisi hyvä välttää, jotta lopputuloksesta tulisi onnistunut ja harrastajien suosima?

  • Millainen prosessi skeittiparkkien hankinta on kokonaisuudessaan?

Opas antaa hyvän perustiedon ja ymmärryksen niin lajista kuin harrastuspaikoista, eli skeittiparkeista, -halleista ja muista skeittipaikoista, sekä auttaa niiden hankinnassa, kilpailutuksen tekemisessä ja huoltamisessa.

Betoniflätin valaminen ©Mikko Kempas

Betonisia skeittiparkkeja alettiin rakentamaan toden teolla Suomeen noin kymmenen vuotta sitten, kun modernien betoniskeittiparkkien rakentamiseen vaadittava tietotaito saavutti Suomen. Vuonna 2015 Suomen Rullalautaliitto julkaisi Betoniskeittiparkkioppaan varmistaakseen, että kuntien tilaamat skeittiparkit vastaisivat käyttäjien niille asettamia vaatimuksia ja toiveita. Tällöin ongelmana olivat etenkin huonosti suunnitellut ja toteutetut parkit: skeittiparkkeja tekivät toimijat, jotka eivät tunteneet lajia eivätkä omanneet vaadittavaa erikoisrakennustaitoa. 

Vajaassa kymmenessä vuodessa skeittaus ja skeittareiden harrastuspaikoille asettamat vaatimukset ovat muuttuneet valtavasti. Myös skeittauksen parissa toimivien henkilöiden tietotaito on kehittynyt, mikä on tehnyt vuonna 2015 julkaistusta oppaasta vanhentuneen. Nyt julkaistu uusi Skeittiparkkiopas käsittelee eri materiaaleista valmistettuja skeittiparkkeja ja -paikkoja tarjoten aiempaa opasta monipuolisemman sekä tarkemman kuvan skeittauksen harrastuspaikoista. 

Vantaan Myyrmäen skeittiparkki ©Mikko Kempas

Suomen Rullalautaliitto tulee päivittämään skeittiparkit.fi -sivustoa julkaisemalla skeittiparkkien huoltoa ja skeittiparkin hankintaprosessin alkutaipaletta käsitteleviä blogiartikkeleita. Julkaisemme tulevaisuudessa myös muutamien skeittiparkkien ja -paikkojen syntyhistoriaa käsitteleviä artikkeleita, jotka voivat toimia esimerkkeinä erilaisista tavoista edetä polulla kohti onnistunutta skeittiparkkia. Rullalautaliitto tulee myös syksyllä 2024 järjestämään oppaan esittelytapahtumia.

Mikäli edustamasi taho haluaa järjestää yhdessä Rullalautaliiton kanssa oppaaseen liittyvän tapahtuman (esimerkiksi webinaarin), niin olethan yhteydessä info@rullalauta.fi tai santeri@rullalauta.fi. Myös oppaan sisältöön ja aihepiiriin liittyvät kysymykset sekä toiveet blogiartikkeleiden sisällöistä voi ohjata myös edellä mainittuihin sähköposteihin. Autamme mielellämme skeittipaikkoihin liittyvissä asioissa. 

Oppaan toteuttamiseen on saatu avustusta Opetus- ja kultuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen tutkimus- ja kehittämismäärärahoista.

Suomen Rullalautaliitto on myös julkaissut uuden skeittiparkkien yhteisiä sääntöjä käsittelevän ‘Yhteiseloa Skeittiparkeilla’ opetusvideon

Skeittiparkit ovat skeittaamiseen, scoottaamiseen, temppurullaluisteluun sekä bmx pyöräilyyn tarkoitettuja harrastusalueita. Kaikenlaisten muiden ajoneuvojen ja harrastusvälineiden käyttö skeittiparkeilla on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty!

Jotta hyvä henki säilyisi parkilla sekä turhilta tapaturmilta vältyttäisiin – lue skeittiparkkien säännöt ja katso ‘YHTEISELOA SKEITTIPARKILLA’-opetusvideo.

 
 

Skeittiparkkien säännöt

Skeittiparkit on skeittaamiseen, scoottaamiseen, temppurullaluisteluun sekä bmx pyöräilyyn tarkoitettu harrastusalue. Kaikenlaisten muiden ajoneuvojen ja harrastuvälineiden käyttö skeittiparkeilla on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty!

Skeittiparkki on harrastuspaikka, ei lasten leikkipaikka.
Skeittiparkilla laitteita voi lähestyä monista eri suunnista. Nuorilla ja vasta-alkajilla voi olla vaikea hahmottaa erilaisia ajosuuntia, jonka seurauksena törmäysriski harrastajien välillä kasvaa. Alle 8-vuotiaita harrastajia ei suositella jätettäväksi skeittiparkeille ilman valvojaa. 

Lajituntemus ja muiden harrastajien liikkumisen hahmottaminen on tärkeää. Nyrkkisääntönä kaikille skeittiparkeilla harrastaville on odottaa kärsivällisesti omaa vuoroa ja antaa tilaa muille. Näin vältytään useimmilta vaaratilanteilta.

Jotta kaikilla olisi turvallista ja mielekästä harrastaa skeittiparkeilla, on kaikenlainen häirintä, syrjintä ja rasismi kiellettyä. Ota muut huomioon harrastaessasi ja anna kaikkien harrastaa omalla tavalla.

Harrastaminen skeittiparkeilla on usein äänekästä. Jotta yhteiselo paikallisten asukkaiden kanssa sujuisi hyvin, tulisi harrastamisen tapahtua klo 8-22 välillä.

Suojien käyttö on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Oikein käytettyinä suojat suojaavat kolhuilta ja naarmuilta sekä vähentävät loukkaantumisriskiä.

Skeittiparkin siisteys on kaikkien eduksi. Siisti alue innostaa harrastamaan ja samalla vältetään renkaiden alle jäävät roskat, jotka voivat aiheuttaa turhia vaaratilanteita. Vie omat roskat roskiin, näytä esimerkkiä ja kannusta muita tekemään samoin.

Vaikka et itse käyttäisi jotain skeittiparkin laitetta, se ei tarkoita, etteikö joku muu haluaisi käyttää sitä. Tavaroiden säilyttämiselle löytyy yleensä parhaiten tilaa parkin reunan ulkopuolelta. Tämä pätee myös istumiseen ja skeittiparkilla oleskeluun. 

Päihtyneenä harrastaminen on vaarallista paitsi itselle, mutta myös muille. Skeittiparkkeja käyttää moni alaikäinen, joten ethän näytä huonoa esimerkkiä heille. Tupakointi tulee tapahtua alueen ulkopuolella niin, ettei se häiritse muita parkilla harrastavia.

On suotavaa, että rikkoutuneista laitteista tai muista käyttöön vaikuttavista asioista ilmoitetaan suoraan skeittiparkkia huoltavalle taholle. Mitä nopeammin tieto tavoittaa heidät, sitä nopeammin parkki saadaan korjattua.

 
  • Skeittipuisto on tarkoitettu harrastajien käyttöön, ei pienten lasten leikkipaikaksi. 

  • Skeittipuistoissa harrastaminen tapahtuu omalla vastuulla.

  • Kaikenlainen häirintä, syrjintä ja rasismi on ehdottomasti kiellettyä!

  • Moottoriajoneuvoilla ajo on ehdottomasti kielletty.

  • Harrastaminen tapahtuu klo 8 – 22.

  • Kypärän ja suojien käyttöä suositellaan.

  • Huomioi muita harrastajia: odota omaa tilaa ja anna tilaa muille.

  • Huolehdi roskat roska-astiaan. Alueen siisteydestä vastaavat käyttäjät itse. 

  • Pidä skeitattavat alueet vapaana: älä istu tai sijoita tavaroitasi muiden eteen.

  • Päihteiden käyttö skeittiparkeilla on kiellettyä.

  • Rikkoutuneista rakenteista ja muista skeittiparkkiin liittyvistä huomioista tulee ilmoittaa parkista vastuussa olevalle taholle.