Paneelikeskustelu skeittauksen yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta

Onko Suomalainen skeittikulttuuri yhdenvertainen kaikille skeittaajille? Tampereen elokuvajuhlilla järjestetyssä paneelikeskustelussa pohdittiin Suomalaisen skeittikulttuurin yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Keskustelemassa skeittaajat Heini Luotola, Tea Takala, Pentti Järvelin ja Ihmisoikeusliitolta ihmisoikeuksien asiantuntija Samuel Bashmakov sekä Suomen Rullalautaliitolta Siv Knudsen.


Tässä koottuna paneelikeskustelun tärkeimmät pointit, mitä jokaisen skeittaajan tulisi tehdä, jotta skeittaus voisi Suomessa paremmin:

-Keskustelemalla skeittikulttuurin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo ongelmista avoimesti, lisätään tietoa ja ymmärrystä aiheesta.

-Se ettet itse näe ongelmia, ei tarkoita sitä, etteikö niitä ole. Skeittaus ei syrji ketään. Skeittaajat ja skeittikulttuuri syrjii. 

-“En ole kokenut syrjintää skeittauksessa”- ei tarkoita sitä, etteikö joku muu olisi. Olet onnekas. Tällaisella kommentoinnilla vähättelet muiden kokemuksia. 

-Epäasiallinen kommentointi ja käyttäytyminen muita kohtaan on iso osa ongelmaa. Älä ole osa ongelmaa, ole osa ratkaisua. Mieti, ennen kuin kommentoit: miltä itsestäsi tuntuisi saada kyseinen kommentti. Onko tarpeellista sanoa mitään, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa? Jos joku asia mietityttää, kysy mieluummin kunnioittavasti. 

-Jokainen osallistuu tahtomattaan kulttuurin rakentamiseen, pelkästään paikalla olemalla. Se, huomioitko vai oletko huomioimatta muita paikalla olijoita, vie kulttuuria eteenpäin, joko parempaan tai huonompaan suuntaan. 

-Skeittaajat näyttävät tahtomattaan mallia toisilleen, ja luovat yhteistä toimintakulttuuria. Sama somessa - skeittaukseen liittyvät jaot ja kommentointi ovat oppintunteja muille siitä, mikä on hyväksyttävää skeittikulttuurissa. 

-Jokaisen skeittaajan sanomisilla ja somessa sisällön jakamisella, on vaikutus.

Skeittaus kuuluu kaikille. Yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti.

Lue lisää:

Edellinen
Edellinen

Suomen Rullalautaliitto ry:n vuosikokous 31.5.2022 KLO 18.00

Seuraava
Seuraava

Skeittaus mukana Tampereen Elokuvajuhlilla 9.–13.3.2022