Tapahtumien merkitys skeittaamisessa
Skeittaus on yksilölaji, mikä ei vaadi kaikessa yksinkertaisuudessaan kuin completen, kengät ja kovan alustan. Yksinkertaisuudestaan huolimatta skeittaus on kuitenkin mitä monimuotoisin harrastus, joka voi ilmetä yhdelle yksin potkutteluna ja toiselle porukalla “spekutteluna”, jossa skeittaus itsessään saattaa olla vain sivujuoni maailmaa parantaessa. Joillekin skeittaus saattaa olla urheilua kun toisille se on taas itseilmaisun muoto. Kaikille se kuitenkin tarjoaa yhteisön, jossa on mahdollista tutustua toisiin kanssaskeittaajiin joko skeittiparkeilla, kaduilla, kilpailuissa tai erilaisissa tapahtumissa. Kaikki nämä ovat erilaisia skeittauksen osa-alueita, ja kaikki yhtä tärkeitä. Tässä artikkelissa perehdymme skeittitapahtumien maailmaan ja haastattelemme muutamia eri tapahtumien tuottajia aiheeseen liittyen.
Skeittikulttuurista ei voida puhua mainitsematta lajin tapahtumia, sillä tapahtumat ilmentävät olemassa olevaa skeittikulttuuria ja luovat uutta tilalle. Skeittaamiseen ovat kuuluneet erilaiset tapahtumat aina lajin syntymähistoriasta saakka ja ne elävät yhä vahvasti osana skeittikulttuuria. Skeittauksessa on aina kilpailtu niin paikallisella tasolla kuin kansainvälisillä kilpailuareenoilla mutta skeittaukseen on kuulunut yhtä vahvasti myös elokuvanäytökset, lehtijulkaisut, vaate- ja kenkämallistojen julkaisut, taidenäyttelyt, varainkeruut, tukikonsertit ja monet muutkin tapahtumien muodot. Kaikenlaisia skeittaukseen liittyviä tapahtumia on siis aina ollut ja luultavasti tulee aina olemaan, mikäli on historiaan katsominen.
Tapahtumat ovat tärkeä osa skeittausta yhteisöllisyyden ja kulttuurin kannalta. Tapahtumissa tavataan vanhoja tuttuja, kenties löydetään uusia ystäviä, ehkä inspiroidutaan nähdystä tai koetusta ja saatetaan myös luoda verkostoja, jotka puolestaan myöhemmin saattavat luoda uutta skeittikulttuuria, tavalla tai toisella. Skeittikulttuuri itsessään luo merkitystä ja syvyyttä skeittaamiselle ja mahdollistaa monenlaisia tapoja osallistua yhteisöön, riippumatta siitä onko vasta aloittanut, ammattilainen vai “taustajoukoissa” vaikuttava skeittaaja.
Skeittaukseen liittyvät tapahtumat keskittyvät monesti kesään Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuen mutta tapahtumia järjestetään jonkun verran myös ympäri vuoden. Tavallisimpia tapahtuman järjestäviä tahoja ovat muun muassa Suomen Rullalautaliitto, paikalliset skeittiyhdistykset, skeittivälinevalmistajat, paikalliset skeittikaupat, kaupungit, yksityiset yritykset sekä yksityiset järjestäjät. Koska järjestäviä tahojakin on monia niin lienee turvallista todeta myös että oikeata tapaa järjestää tapahtumaa ei ole, vaan kentälle mahtuu niin tapahtumatuotannon ammattilaisia, itseoppineita tapahtumatuottajia kuin ensikertalaisiakin. Tänä syksynä kuitenkin koulitaan kokonainen luokka uusia mahdollisia tulevaisuuden tapahtumatuottajia kun SM-kilpailuistakin tuttu Samu Karvonen opettaa Helsingin Yhteislukion skeittilinjalaisille tapahtumatuotantoa kokonaisen kurssin verran.
Suomen Rullalautaliitto päätti lähestyä skeittitapahtumia kahdesta tulokulmasta. Ensin tutustumme muutamaan tapahtumanjärjestäjän esimerkkiin, jotta saisimme kattavan kuvan erilaisista skeittaukseen liittyvistä tapahtumista ja niihin liittyvistä kysymyksistä; kuten mitä tapahtumien järjestäminen vaatii tai että millainen tapahtuma on onnistunut tapahtuma. Lopuksi kokoamme tapahtuman tuottamisen aakkoset yhteen, jotta juuri sinun olisi helpompi tarttua härkää sarvista ja järjestää oma tapahtuma, mikäli innostuit aiheesta.
Ensimmäiseksi haastattelimme Suomen Rullalautaliiton tapahtumatuottaja Nuutti Päällysahoa ja kyselimme, miten hiljattain päättynyt SKATE SM 2024 kiertue syntyi, mitä matkalla tapahtui ja millaiset fiilikset kiertueesta jäi.
Moi Nuutti!
Sä tuotit SKATE SM 2024 kiertueen kokonaisuudessaan ja hommaa riitti varmasti enemmän kuin moni arvaakaan.
Morjesta! Juu, mahtuuhan tuollasen tapahtumakiertueen tuotantoon yhtä ja toista.
Mitä kaikkea sä tarkalleen ottaen teit, miten kiertue sujui sun mielestä ja mitkä fiilikset sulla on päällimmäisenä kiertuepölyn laskeuduttua?
Kiertue on tosiaan paketissa, Suomea on kierretty autot täynnä tavaraa ja palkinnot on jaettu. Fiilinki on tietysti tältä osin hyvä! Tässä vielä paketoidaan tuotanto tältä vuodelta ja sitten suunnataan katse kohti uusia suunnitelmia.
Mä hyppäsin SKATE SM 2024 tuotantoon alkuvuodesta, jolloin istuimme pöydän ääreen viime vuoden kiertueen tuottajien Ville Puomisen ja Samu Karvosen kanssa. Villeltä ja Samulta sain hyvän kuvan siitä, mitä ollaan tekemässä ja miten nämä kiertueet on aikaisemmin tuotettu. Mun ei siis tarvinnut aloittaa ihan puhtaalta pöydältä vaan alustava suunnitelma edellisen vuoden kiertuetuotannon pohjalta oli jo tältä osin olemassa.
Vastasin siis tapahtumakiertueen lupa-asioista, vastuullisuudesta ja turvallisuudesta sekä hoidin monenlaisia sopimuksia niin yhteistyökumppaanuksien osalta kuin vakuutusten ja tilankäytönkin osalta. Käytännössä siis vastasin siitä, että asiat menee kuten on sovittu ja sovitussa aikataulussa, niin että asianosaiset ovat kartalla siitä mitä tuotannossa tapahtuu. Sopiva sillisalaatti kaikenlaista.
Työskentelin tietysti tiiviissä yhteistyössä Rullalautaliiton toiminnanjohdon ja viestinnän kanssa, ellen päivittäin niin ainakin viikoittain ja sieltä tuli hyvä tuki tekemiseen! Meillä muodostui melko orgaanisesti Samun kanssa työnjako siten, että hän toimi monet SM-tuotannot tehneen kilpailupäällikön ominaisuudessa vastaten muun muassa huippu-urheilu puolen kehittämisestä sekä tuomarikoulutuksesta ja tuomariston koordinoinnista, jolloin mä pystyin keskittymään tapahtumavastaavana käytännön asioihin.
Yksinhän näitä tuotantoja ei tee kukaan, joten tässä kohtaa onkin hyvä kiittää vielä koko tuotantoporukkaa sekä jokaista, joka oli tavalla tai toisella tuomassa kortensa kekoon. Haluan kiittää etenkin kaikkia tuomareita, että jaksoitte kiertää kesän ja opetella uusia kilpailuformaatteja ja tuomarointitekniikkaa. Kiitos yhteistyökumppaneille ja iso arvostus sekä Kuopion Rullalautailijoille, Kaarikoirille ja Suomen Rullalautaliitolle. Erityiskiitos lähtee tietysti myös jokaiselle osallistujalle ja paikalla käyneille. Ilman ihmisiä ei oo tapahtumia.
Lienee siis oikeutettua todeta että työtä riittää tämän kaliiberin tapahtumakiertueessa! Tähän liittyen, näin isoa kiertuetta tuottaessa tuskin onnistuu välttymään yllätyksiltä niin hyvässä kuin pahassakin. Millaisia yllätyksiä, vastoinkäymisiä tai helpotuksia oli Skate SM 2024 kiertueella?
Meillä oli selkeä suunnitelma mitä lähdetään tekemään ja näin ollen suurimmat sudenkuopat vältettiin. Mutta kun tehdään töitä monien tahojen, ihmisten ja liikkuvien palikoiden kanssa, niin muutoksia voipi odottaa. Mulla lukeekin jossain muistiinpanoissa, että plan B on plan A. Mun työtaustani on monenlaisten kulttuurituotantojen parista, joten kilpailutapahtuman tuottaminen skeittauksessa jo itsessään oli uusi kiinnostava haaste, vaikka skeittaus onkin ollut elämässä jo sen 20 vuotta.
Yllätyksenä tuli monet kilpaurheiluun liittyvät asiat, kuten muun muassa Olympialaisissakin käytetty Live Heats – livepisteytysjärjestelmä ja tapahtuman ilmoittautumisten organisoinnit Suomisportin kautta. Ne oli aivan uutta itelle. Ja tietysti talvella kun suunnitellaan kesäkiertuetta niin voi vaan toivoa, että kelit natsaisi. Tässä kohtaa päästään näihin edellä mainittuihin sopimuksiin ja ennakointiin, nimittäin Tampereen kohdalla kelit ei valitettavasti ollut kohdillaan ja Parkin karsinnat jouduttiin siirtämään Kenneli DIY:lle. Kenneli on todella haastava parkki, varsinkin karsintoja ajatellen, mutta hyvät sessiothan niistä loppujen lopuksi tuli. Onneksi meillä oli varasuunnitelma ja tilankäyttösopimus tehty Kaarikoirien kanssa, että kiitos vaan Kaarikoirien Teemulle avusta!
Mutta niin, eipä näille keleille mitään mahda. Vähän saman tilanteen edessä oltiin Vantaan finaaliviikonloppuna. Pyöritettiin työryhmän kanssa vielä edellisinä iltoina iltakympiltä kisaformaatteja, että saataisiin vedettyä kisat tiiviimmällä aikataulutuksella ennen sateita. No, vettähän sieltä tuli kun sangosta kaatamalla. Hyvässä hengessä sitten pideltiin sadetta ja sekä kilpailijat, yleisö kuin taustajoukotkin otti lastat käteen ja alkoi liippaamaan vettä parkilta heti kun sateet väistyi. Oli hyvä yhdessä tekemisen meininki ja kyllähän sitä sitten saatiin molemmat kilpailupäivät purkkiin ja palkinnot jaettua! Mulla oli varmuuden varalle avain taskussa Terminaali 360 -hallille mutta onneksi pidettiin päämme ja oltiin pihalla. Halli skabat on sitte talvella.
Täytyy kompata paikalla olleena että Vantaan viikonlopun kohdalla pelattiin rohkeata uhkapeliä, ja tällä kertaa se kannatti! Mutta koska me emme kannusta ketään uhkapelaamiseen vaan suunnitelmallisuuteen niin mitä tämän kokoluokan tapahtuman järjestäminen vaatii? Mitkä asiat ovat pakollisia, mitkä asiat on hyvä tehdä ja mitkä asiat voi tehdä jos on aikaa ja energiaa?
Tämän kokoluokan tapahtuma vaatii tietysti riittävästi aikaa tuotannolle sekä hyvän työryhmän. Yleisellä tasolla tapahtuma tarvitsee alkuun tietysti idean ja ajatuksen, että minkä tyyppistä tapahtumaa lähdetään tekemään ja kenet tapahtuman toivotaan tavoittavan. Tapahtuman koosta ja luonteesta riippumatta suunnitelma on kaiken pohja. Ja koska mikään tässä yhteiskunnassa ei pyöri pelkästään pyhällä hengellä, on myös budjetointi ja taloushallinto otettava huomioon. Budjetti määrittää resurssit mitä voidaan tehdä, paljonko voidaan palkata osaamista työryhmään ja näin ollen sillä on suuri vaikutus siihen millaisen tapahtumakokemuksen voi tarjota yleisölle. Muistutuksena kuitenkin, että millään budjetilla ei voi korvata hyvää henkeä ja tunnelmaa.
Pähkinänkuoressa, kun idea tapahtumalle on olemassa niin aloitetaan listaamaan ne asiat mitkä mahdollistavat kyseisen tapahtuman toteutumisen, mitä kyseinen tuotanto tarvitsee herätäkseen eloon ja millaista osaamista tapahtuma vaatii. Itse ei tarvitse osata kaikkea! Isommissa tapahtumissa tuotanto vaatii enemmän väkeä ja säätöä mutta pienelläkin porukalla pystyy saamaan hyvän tapahtuman aikaan.
SM-tapahtumakiertue ei oikeastaan ollut siinä mielessä poikkeus verrattuina aiempiin tuotantoihin, joita olen tehnyt. Mutta niin, ensimmäisenä tehdään tuotantosuunnitelma ja -aikataulu, mihin mennessä mikäkin asia on hoidettava, eli deadlinet näyttelee tärkeää roolia, ainakin sillon kun työpöydälle meinaa ilmestyä joka aamu uusi homma. Hyvän ennakkosuunnitelman raameissa pystyy sitten luovimaan ja reagoimaan väistämättä eteen tuleviin muutoksiin tuotannon aikana. Jokainen tuotanto ja tapahtuma on tietenkin täysin yksilöllinen ja jokaisessa tapahtumassa on omat nyanssinsa ja yksityiskohdat. Perus jutut löytyy kuitenkin jokaisen tapahtuman takaa.
No, sitten jos ei vielä ole ehtinyt kerryttää työkokemusta tapahtuma- tai kulttuurialalta mutta tuntee kutsumusta kentälle niin suosittelen hakeutumaan vaikka talkoolaiseksi erilaisille festivaaleille. Talkoolaisia haetaan esimerkiksi niin elokuva-, teatteri-, kuin musiikkifestivaaleillekin. Näitä hommia kannattaa väijyä, sillä hyviä tyyppejä tarvitaan aina! Talkoolaisena pääsee nopeasti tutustumaan uusiin, usein samanhenkisiin ihmisiin ja tietysti tuotannon eri työtehtäviin ja -vaiheisiin, ja mahdollisesti myös saamaan jalkaa ovenväliin tulevaisuutta ajatellen.
Mikäli sitten on jo olemassa idea omalle tapahtumalle, niin aina voi hakea apurahaa joko projektiapurahaa yksityishenkilönä tai työryhmänä, tai mikäli taustalla on yhdistys niin sitten sitä kautta. Apurahoja voi saada pieniinkin tapahtumiin ja apurahaa voi myös hakea tapahtuman toteutuksen vaatimiin hankintoihin ja kuluihin. Tämä prosessi vaatii toki hieman enemmän kokemusta. Apurahan hakijoille sanottakoon sen verran että vaikka ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla apurahaa ei myönnetä, niin jo apuraha -hakemuksen kirjoittaminen pistää miettimään tarkasti omaa hankettaan ja on jo siinä mielessä arvokas työväline. Tapahtumaideaa auki kirjoittaessa se usein muuttuu ja tiiviistyy, ja ajatuskin saattaa kirkastua. Tämä vain kannustuksena ja kyllä niitä apurahoja myönnetään kun jaksaa olla sitkeä!
Tietysti myös alan oppilaitoksia ja korkeakouluja on Suomessa hyvin saatavilla, eli ei muutakun hakemaan vain. Työharjoittelunkin kautta voi myös löytää väyliä näihin hommiin. Eli eipä sellaista yhtä oikeaa tietä tapahtumien järjestämiseen olekaan ja monet löytävätkin paikkansa kulttuurialan työtehtävistä monen mutkan kautta. Asenne ja oma kiinnostus vie pitkälle tässäkin, niin kuin kaikessa. Ehkä sen sanoisin vielä, että harvempi meistä aloittaa suoraan tuottajana ja erilaiset assistentin hommat onkin super hyviä hommia päästä sisään tuotantoihin. Alan työtehtävät on pääosin projekti- ja tuotantokohtaisia hommia ja vakituiset työpaikat on suhteellisen harvassa, mutta toki niitäkin löytyy.
Itselle antoisinta tapahtuma-alalla on työskentely uskomattoman taitavien ihmisten kanssa. Osaamista on tarjolla tapahtumasta riippuen niin yllättävistä kulmista, että voi vain ihmetellä. Tapahtuma-ala saattaakin yhteen monen eri alan osaajia. Haluankin sanoa, että tapahtuma-ala työllistää ja tarvitsee monenlaista osaamista, niin rakentamisesta ja teknisestä taidosta viestinnälliseen osaamiseen sekä taiteellisesta ja visuaalisesta taidosta aina hallinnolliseen osaamiseen. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tapahtumakenttää kannattaakin tutkia avoimin mielin, sillä jospa sieltä löytyiskin just sulle hyvä homma!
En tiiä vastasko tää nyt täysin sun kysymykseen mutta ehkä tästä voi olla jollekin hyötyä!
Tää oli kattavampi vastaus kun mitä Chat GPT olisi antanut että kiitos vain! Entäpä minkälainen tapahtuma on sun mielestä yleisellä tasolla onnistunut tapahtuma?
Tapahtumahan voi olla onnistunut monellakin tavalla, riippuen tapahtuman luonteesta ja siihen mihin pyritään. Tapahtuman koko ei ole verrattavissa laatuun. Kaiken kokoisille tapahtumille on paikkansa. Tuottajana ajattelen kuitenkin, että tunnelma on se tärkein, mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Minulle tunnelma tarkoittaa sitä että ympäristö, yleisö, esiintyjät ja teokset täyttävät yhdessä tilan. Tila onkin siitä mielenkiintoinen aspekti tapahtumissa, että samaan aikaan se voi olla yhteinen tila ja toisaalta jokaisen oma mielentila. Kaikki ovat saapuneet keskittymään saman asian äärelle, oli se sitten elokuvan näytös, näyttely, konsertti tai tässä tapauksessa skeittikisat. Jokaiselle se on jollain tapaa tärkeä asia, ja jonka vuoksi tulla paikan päälle.
Voisin jakaa onnistuneen tapahtuman kahteen eri näkökulmaan. Ensimmäinen on tuotannon näkökulma ja toinen on kävijän näkökulma. Tuotannon näkökulmalla tarkoitan, millainen on työryhmän henki, miten esiintyjät tai kilpailijat huomioidaan ja millainen työrauha jokaiselle työryhmän jäsenelle luodaan. Toinen on kävijän näkökulma eli miten tapahtumantuottajana vastaamme paikalle saapuneen katsojan, kuulijan, kokijan tarpeeseen ja odotuksiin. Tietysti on myös tärkeää, että millä tavoin voimme yllättää kävijän.
Loppuun vielä uskallan sanoa, että mulle ja Rullalautaliitolle ydinajatus on, että nämä tapahtumamme saavuttavat hyvässä hengessä jokaisen lajista kiinnostuneen; taitotasoon, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Toivon, että pystymme tuottamaan jatkossa aikaamme istuvia ja kiinnostavia skeittitapahtumia. On ollut ilo huomata, että uusia nuoria ja etenkin mimmiskeittaajia on löytänyt lisää lajin pariin! Oon myös huomannut kesän aikana, että kilpaskeittaus ei ole tällä hetkellä sitä viimeisintä huutoa ja itseasiassa se on jopa vähän aallon pohjalla, vaikka toisaalta se paljon tapetilla mediassa onkin ollut. Kilpaskeittaus jakaa siis edelleen selkeästi mielipiteitä ja saa jakaakin, mielipiteitä maailmaan mahtuu. Tarviiko silti lähteä liikaa vertaamaan kilpaskeittausta ja toisaalta katuskeittausta keskenään, skeittikulttuuria kun ovat kumpainenkin.
Niin tai näin, SKATE SM 2024 kiertueen päätyttyä nyt onkin hyvä hetki alkaa tutkimaan uusia näkökulmia tuleviin tapahtumiin herkällä korvalla!
Annetaan siis kaikkien kukkien kukkia. Kiitos Nuutti!
Nuutin lisäksi haastattelimme Koffin Vauhtiajoja jo kymmenen vuotta järjestänyttä Marc-Antoine Marcouxia eli tuttavallisemmin Markkua. Tänä kesänä skeittauksen vauhtiajoja Koffinpuistossa seurasi yli tuhatpäinen yleisö, joten yleisömäärällä mitattuna voidaankin sanoa että Koffin Vauhtiajot lienee yksi Suomen suurimpia skeittitapahtumia. Annetaan kuitenkin puheenvuoro Markulle ja kysytään mistä kaikki alkoi, miten tapahtuma on kasvanut näin suureksi ja mitä voidaan odottaa jatkossa.
Hey Marc-Antoine!
You are the mastermind behind Koff Race and have been organizing it for a decade now. First of all, congrats for the accomplishment! Lets start off with the beginning so tell us about the early days of Koff Race.
Thank you very much! It is crazy to think that it’s been a decade. I had the idea while sitting in the park sipping a beer. I organised races back in my hometown aswell. Different format. It was through the whole city at 1 am and all the skaters at the same time. Ive done 8 editions of that one. So when I moved to Helsinki, I thought it would be great to do something similar. Koff park was just perfect. The first year it was just bunch of friends getting together and messing around really. We bought beers for the winners and made a trophy (which we still use). We were maybe a solid 30 people. We kind of took over the park. Bystanders and park goers were amazed and started cheering at the racers. It was such an amazing day. I feed off people laughing and having a blast. So it was a no brainer to make it an annual thing. But I never thought it would get this much bigger and get this much attention locally and abroad. It feels insane to me.
Started from the bottom and now we here. Years have gone by and Koff Race has grown bigger and bigger. Do you have any estimation of many people there were watching this summer?
It’s hard to say. Probably couple thousands. The park is pretty much filled with people. My mom came to the event in 2023… She said I created a monster ahah!
That’s amazing that even your mom showed up! Hope she wasn’t too traumatized from a couple slams we saw that day. But lets stay around the race for a bit more. What are your thoughts on the current state of Koff Race? Can it still grow bigger? Or does the size matter? What is the plan for the upcoming years?
Im super happy on this years turn out and how it had been developing. Size doesn’t really matter honestly. As long as my friends are there and that they are having a blast, I’ll be happy. But I’m guessing it will only get bigger and bigger. Social media has a lot to do with it. We’ve had over 50 million views on some clips. People from all over the world are there or want to be there. The reception has been insanely good. It has some good hype for sure. I think it also has to do with the state of skate contests nowadays. It’s something different, simple and quite entertaining. The amount of non skaters that know about the event is crazy too. It’s a good Sunday for everyone that’s there. I always take a moment during the event to look at the crowd and take it all in. It’s an amazing feeling.
We linked up with our very good friends from Suvilahti (Sodervik Mästare) this year too and decided to throw our events on the same weekend which was something we've wanted to do for a while. I organised a little event at the beach with Redbull on that Friday too. We have our own ‘’festival'' now. I got big plans for next year too but I can’t go into any details. You’ll have to wait and see. But if everything works out, it will be epic.
If you build it, they will come! Can’t wait to see what’s in the menu for the upcoming events. I have one more question about Koff Race. If I understood correctly, this summer you got an official permission from Helsinki city to organize Koff Race. Did that permission change anything in organizing the event? Were there any extra work with the bureaucracy?
It was a lot more work than the other years for sure. Lots of paperwork, emails and phone calls. But on the flipside, it was a lot less stressful on the spot. We had a first aid tent, bajamajas and proper sound equipment. It also got us official sponsors too. Crisp was very generous and it covered pretty much all our costs. So making it official opened lots of doors sponsor wise. We are talking with the city to make an official partnership with them next year. We will see how that goes. But now that we done it all once, it’s going to be a lot easier the next times. Oki (Four Down) helped me out a lot this year too. He’s always been behind the scene and helped since day one. Would have been way too much work for myself only. He’s an amazing friend and I’m lucky to have him in onboard.
It was hilarious to see Koff man having a new rival (Crisp man) in town and as we saw, Crisp man was fast! Lets steer the conversation towards events in general. You have managed to create one of the biggest skateboarding events in Finland but you’re also a familiar face in many other events and finnish skateboarding scene so you have seen a thing or two over the years. Tell us what are the cornerstones of organizing a skateboarding event: What is the bare minimum, what is good to have and lastly, what is that extra flavor to add if there is time and/or budget?
Think outside the box is a good start. Like I mentioned earlier, skate contest are all pretty much the same nowadays. It gets boring. Something different will for sure get some more attention. Secondly, surround yourself with a solid group of people. Can’t thank Oki, Kyy and Marius enough for their help over the years. Then, put the word out there. Use social media or go out and put posters around if you want to. But in all honesty, if you do it for the love of skateboarding and the community, it will show and it will naturally expand. That’s all that matters to me. Skateboarding in general and specifically the Finnish skateboard community has given me so much. It’s the least I can do. Im just glad people liked my dumb idea too.
Team work makes dream work! What about the meaning of events for the community. Do you think events are important part of skateboarding? Also please elaborate why.
Absolutely! They bring people together. Events are a great opportunity to make new friends and see old ones. Built special bonds over that one thing we love the most. Finland has such an amazing, healthy skate scene and its important we make the most out of it and keep that fire burning. People from all over the world can see it. Every single outside skaters I talked to during their trip here really can’t believe how much of a hidden gem this place is. It’s an honour for me to be part of it. And I’ll continue my best to give back as long and as much as I can.
That is well said. Finally, what makes a perfect event in your opinion?
A perfect mixture of madness, little bit of organising, some will and a bunch of friends.
Thank you so much Markku!
Kolmantena haastattelimme vuonna 2021 perustettua, LGBTQ+ skeittareita edustavaa Siblings Helsinki skeittiyhdistyksen Alexa Tischenkoa. Siblings Helsingin toiminnan lähtökohtana on edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa osana skeittikulttuuria ja yhteiskuntaa, sekä luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisössä muun muassa järjestämällä tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia.
Moi Alexa!
Kerro ensi alkuun mikä on Siblings Helsinki, ketkä ovat yhteisön taustavoimat ja mikä on teidän missio?
Siblings Helsinki on skeittiyhteisö Queer ja LGBTQ+ ihmisille. Meidän vuoroilla korostuu tilan antaminen toisillemme ja toisten kunnioittaminen, että jokainen joka kokee vuoron omakseen voi tulla sinne omana itsenään ja ilman pelkoa harrastamaan
Siblings järjestää jäsenilleen muun muassa tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia. Tarkoituksena on edistää moninaisuutta rullalautailukulttuurin sisällä luomalla turvallisia tiloja ja kannustamalla ihmisiä skeittaamaan, tutustumaan toisiinsa, kehittymään ja jakamaan taitojaan yhdessä.
Tavoitteenamme on luoda osallistava ja skeittaava LGTBQ+ yhteisö.
Haluamme tarjota inklusiivisia tiloja, jotka toivottavat tervetulleiksi kaikki taitotasostaan ja taustoistaan riippumatta. Yhteisön keskiössä ovat queer skeittarit, joille luodaan mahdollisuuksia olla näkyviä omana itsenään.
Skeittaus kuuluu kaikille, ja hyvä niin! Puhutaan enemmän tapahtumien järjestämisestä. Minkälaisia tapahtumia te olette järjestäneet vuosien varrella? Ja minkälainen vastaanotto tapahtumilla on ollut osallistujien keskuudessa? Entäpä minkälaisia tapahtumia teillä on suunnitteilla tulevaisuuden varalle?
Tapahtumina ollaan järjestetty pääasiassa yhteisiä skeittisessareita ulkoparkeille kesäisin. Meidän vastaanottava yhteisö madaltaa kynnystä tulla kokeilemaan skeittausta ja melkein jokaisilla järjestämillämme sessareilla tulee uusia tyyppejä kokeilemaan lajia! On paljon mukavampaa kokeilla jotain uutta kun samanhenkistä porukkaa ympärillä. Pidämme tahdin hallivuoroilla ja ulkosessareilla rauhallisena ja ilmapiiri on rento. Ainakin itselläni suuri osa ajasta on ihan vaan rupattelua ja sosialisointia muiden kanssa. Tulevaisuudessa olisi kiva järjestää höntsä kisoja palkinnoilla.
Hienoa kuulla että teidän sessareille löytää uusia naamoja! Ja nimenomaan höntsä kisoja odotellessa. Sessareista ja kisoista puheen ollen, teettekö te muuten kaiken niin sanotusti omin päin vai onko teillä jotain yhteistyötahoja, järjestöjä tai kenties Helsingin kaupunki mukana auttamassa toiminnan toteuttamisessa?
Yhteistyötä on tehty Helsingin kaupungin Nuorisotoimen kanssa Luuppi Skatella. Helriden kanssa päästiin mukaan eventtiin ja Suomen rullalautaliiton kanssa myös.
Sessareita on järjestetty Tampereen Kaarikoirien kanssa, Porvoon skeittihallilla ja Terminaali 360 hallilla tähän asti
Joukossa on voimaa. Puhutaan vielä lopuksi tapahtumien järjestämisestä yleisellä tasolla. Jos pitäisi tiivistää tapahtumien järjestämisen aakkoset uudelle, aiheesta innostuneelle tapahtumatuottajakokelaalle niin mitkä asiat ovat pakollisia, mitkä asiat on kannattaa tehdä ja mitkä asiat voi tehdä jos on aikaa ja energiaa?
Järjestäjän täytyy taata turvallinen tila osallistujille ja osata ottaa huomioon mahdolliset esteettömyystarpeet tilaan pääsyyn. Kannattaa varmistaa että tilan kapasiteetti on riittävä ja että ihmiset löytävät tapahtumapaikalle.
Hyviä pointteja. Millainen merkitys tapahtumilla on skeittauksessa sun mielestä? Ja entäpä millainen tapahtuma on sun mielestä täydellinen tapahtuma?
Skeittitapahtumat tuovat monenlaisilta taustoilta olevia ihmisiä yhteen ja oikein järjestettynä siitä tulee yhteenkuuluvuuden tunne yhden harrasteen ympärillä. En itse olisi samassa pisteessä elämässä ellei Siblings Helsinki olisi alkanut järjestämään vuoroja ja tapahtumia. Olen tutustunut niin monenlaisiin ihaniin ihmisiin joiden kautta on muodostunut ystävyyssuhteita skeittauksen ulkopuollellakin.
Täydellinen tapahtuma on sellainen missä kaikilla mukana olleilla tulee semmonen fiilis että on ollut hyvässä seurassa osallistumisen määrästä riippumatta.
Skeittaus yhdistää! Kiitos Alexa!
Viimeisenä haastateltavana otimme yhteyttä kuopiolaiseen, monella tapaa sekä paikalliseen että koko Suomen skeittaamiseen vaikuttavaan Pushthelimits crewiin, josta SKATE SM 2024 Street finaaleissakin nähty Esa Eskelinen vastasi haastattelupyyntöömme.
Moi Esa!
Sä olet osa kuopiolaista Pushthelimits jengiä. Kerro meille mikä on Pushthelimits? Ketä siihen kuuluu? Mistä kaikki sai alkunsa? Mitä kaikkea te puuhailette?
Pushthelimits on sekava ja sekalainen porukka eri-ikäisiä ystäviä, jotka keskittyy nimenomaan skeittaukseen ja kuvaukseen. Voishan tätä touhua välillä sanoa myös ilmiöksi, mikä on lähtenyt allekirjoittaneen käsistä täysin.
Pushthelimitsin porukkaan kuuluu Esa Eskelinen, Eemeli Kyllönen, Eetu Hirvonen, Kusti Huuskonen, Oskari Markkanen, Oskari Lämpsä, Arttu Lämpsä, Alex Chlebnikov, Perttu Ryyttäri, Juuso Savolainen, Jerry Pylvänäinen, Mujan Sherriff, Juha Huttunen, Lauri Soranta, Veikka Siivonen, Kasperi Penttinen, Venni Vainio ja Veetu Hietala.
Kyllösen Eemeli hoitaa aikalailla kaiken "oikealla kameralla" kuvauksen ja videoitten tekemisen. Eemeli on niin sanotusti semmonen visuaalinen ja taiteellinen tirehtööri tässä touhussa.
Kusti hoitaa sitten kaikki paidat ja tarrat jne. Taiteellista silmää löytyy tälläkin kaverilla ihan vaikka muille jakaa. Siivosen Veikka on sitten tehnyt nuo älyttömän hienot tapahtumapostaukset Instaan aina kun on ollut joku työn alla.
Minä oon sitten hoitanut näitä tapahtumia, ensi-iltoja ja niiden läpivetoa, järjestämistä, promottamista, aikataulutusta ja kaikkea mitä siihen pakettiin kuuluu. Mikki pysyy hyvin kädessä juontohommissa ja juttua lentää aika rennosti ja onhan minua sanavalmiiksi nuoreksi mieheksi kutsuttu useampaan otteeseen.
Kaikkihan sai alkunsa kaveriporukan sisällä olleesta läpästä, kun joku yrittää jossain spotilla jotain temppua niin saatettiin huutaa toiselle että "pushthelimits" eli = puske nyt ittees että saat sen matskun. Siitä sitten joku ilta Kuopiolaisessa baarissa karaokepuolella tuli mieleen että tehdäänkö Instagram tili nimellä pushthelimitskpo ja pistetään se yksityiseksi ja sinne jotain omia läppävideoita. Vähän aikaa tehtiin sinne jotain omia klippejä, jotka on kyllä pitänyt pistää jo arkiston puolelle. Sitten yksi päivä kysäsin jätkiltä että laitetaanko Instagram tili julkiseksi. Kaikki olivat sitä mieltä että pistetään vaan ja nyt kahdet tapahtumat ja parit enskarit jälkeenpäin oli kyllä ehdottomasti todella hyvä ajatus.
Eli kaikkea tehdään, jokainen pääsee toimimaan omilla vahvuuksillaan ja vahvuuttahan crewissä riittää kokonaisen pataljoonan verran! Mutta koska me ollaan uutisoimassa tapahtumien järjestämisestä niin keskitytäänpä tällä erää siihen. Te olette siis järjestäneet kinkunsulattelujuhlia Kuopion hallilla, Nyki sessareita Haapaniemen koripallokentällä ja pian on Pushthelimits ramppisessarit Valkeisenlammen minirampilla. Kaikkia tapahtumia on yhdistänyt kova skeittaus, helposti lähestyttävä savolainen tunnelma ja ennen kaikkea suuri väenpaljous. Mistä se johtuu että teidän tapahtumiin halutaan tulla mukaan kauempaakin?
Siihen että ihmiset tulevat kauempaakin meidän tapahtumiin niin voin vain spekuloida että kai ihmisiä kiinnostaa meidän touhu ja siitä toivottavasti välittyy aitous ja rakkaus tähän omaan tekemiseen. Ja nimenomaan ne ihmiset ja skeittarithan sen tapahtuman tekee eli special kiitos kaikille teille. Varmasti myös vaikuttaa se että pyrin kaikkeni pitämään touhun sellaisena että se joka kerta olisi jotain erilaista ja vähän ehkä naurettavaakin touhua. Silloin kun eka tapahtuma järjestettiin niin minun tavoite ja toive oli aina saada ihmisiä muilta paikkakunnilta Kuopioon skeittaamaan meidän tapahtumaan. Eli siinä ollaan kyllä onnistuttu paremmin kuin hyvin. Sitten tuolla somessa promotaan aika isolla kädellä noita tapahtumia, välillä vähän liikaakin.
Nimenomaan rakkaudesta tekemiseen, ja se huokuu. Entäpä lähitulevaisuuden laita. Minkälaisia tapahtumia tullaan näkemään teidän toimesta jatkossa? Tuleeko jo järjestetyistä tapahtumista vuosittaisia vai pitääkö tapahtumaformaatin ja -sijainnin vaihtelu mielen virkeänä? Vai onko kenties parempi kun ei lupaile mitään vaan antaa tapahtumien tapahtua omalla painollaan?
Kinkunsulattelukisat pidetään perinteenä kyllä Kuopiossa vuosittain nykyään. Jatkossa muut tapahtumat tulevat olemaan uusilla sijainneilla, uusilla formaateilla ja vien hommat niin isoksi kuin pystyn vain. Nyt seuraavana tapahtuma tosiaan on 7.9 Valkeisenlammella Kuopiossa järjestettävä PTL Mini Party, jossa nähdään taas sitten uusia juttuja ja kokeillaan kaikkea siistiä.
Kuulostaa suunnitelmalle. Teettekö te muuten Kuopion kaupungin kanssa yhteistyötä tapahtumien suhteen vai järjestättekö kaiken niin sanotusti omin voimin?
Kuopion Kaupungin kanssa emme tee yhteistyötä (toivottavasti joskus vielä voisimme tehdä). Monia muita tukijoita tapahtumissa on ollut ja special shoutoutit ja kiitokset menee Happyhourille, Beyondstorelle, Worldpeacelle ja
Kuopion Rullalautailijat Ry:lle <3
Toivottavasti saadaan Kuopion liikuntatoimista päättäviä henkilöitä lukemaan tämä haastattelu. Mutta tästä päästäänkin jatkamaan aihetta lisää. Eli kerro tapahtumanjärjestämisestä kiinnostuneelle että mitä tapahtuman järjestäminen vaatii? Mitkä asiat ovat pakollisia, mitkä asiat on kannattaa tehdä ja mitkä asiat voi tehdä jos on aikaa ja energiaa?
Tapahtumanjärjestämisestä kiinnostuneelle tärkeitä asioita ovat äänentoisto, tapahtuman juonto, tilat tapahtuman järjestämiselle ja ihmisten oleskelulle, aikataulutus, valokuvaajat, palkinnot, tapahtuman markkinointi, paineen sietokykyä koska aina tulee jotain odottamatonta eteen ja sitten tärkeimpänä hyvä ja rento meininki ei tämä niin vakavaa ole.
Juuri näin. Entäpä millainen merkitys tapahtumilla on skeittauksessa sun mielestä?
Minun mielestä tapahtumat merkkaa skeittauksessa tosi paljon, nimenomaan jos ajatellaan että miten positiivisesti se vaikuttaa skeittiyhteisöön ja skeittaajien väliseen ilmapiiriin esimerkiksi niinkuin meillä Kuopiossa.
Loppuun vielä kerro millainen tapahtuma on sun mielestä täydellinen tapahtuma?
Täydellinen tapahtuma minulle olisi kun saisi skeitata kavereiden kanssa Kuopion torilla ja siihen yhdistäisi jotenkin Hanna Partasen kalakukon ja Redbullin. Hmm vai onkohan mulla ensikesälle jotain sellaista jo tulossa?
Kuopion pyhä kolminaisuus mainittu. Kiitos Esa!
Näihin sanoihin ja tunnelmiin voitanee tiivistää että yhtä ja ainoaa oikeata tapaa skeittitapahtumien tuottamiseen ei ole. Koosta, kävijämäärästä tai budjetista riippumatta kaikille tapahtumille yhteistä kuitenkin näyttäisi olevan niin sanotusti rakkaus lajia kohtaan. Suomessa itsensä elättäminen tapahtumien tuottamisella on työlästä, ja niinkin marginaalisesta lajista kuin skeittauksesta puhuttaessa se on jopa äärimmäisen haastavaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Toisaalta jollekin pienen tapahtuman tuottaminen ei edes tarvitsekaan tarjota muuta kuin mielihyvää siitä että parhaat kaverit on saatu samaan tilaan. Joka tapauksessa kukaan tapahtuman tuottaja tai mikään tapahtuma ei elä pyhällä hengellä vaan jokainen tapahtuma vie aikaa ja vaatii yleisönsä. Muistetaan siis tukea tapahtumia käymällä niissä ja kertomalla niistä kavereillekin, sillä skeittaus olisi paljon tylsempää ilman tapahtumia.
Tästä pääsemmekin loistavalla aasinsillalla artikkelimme jälkimmäiseen osioon eli tapahtuman tuottamisen aakkosiin, jotta sinun olisi helpompi järjestää juuri itsesi näköinen tapahtuma. Sopivan idean syntyessä ota siis kynä ja paperi käteen, ja ala kirjoittamaan vastauksia näihin kysymyksiin:
Millaisen tapahtuman haluat järjestää ja kenelle tapahtuma on suunnattu?
Kuinka aiot markkinoida tapahtumaa, jotta se tavoittaisi tavoitetun yleisön?
Missä tapahtuma järjestetään? Tarvitseeko tila erillisen luvan tai vuokrasopimuksen?
Tarvitseeko tapahtuma budjetin? Aiotko rahoittaa tapahtuman omilla säästöillä, apurahahakemuksella, lipputuloilla, sponsorituilla vai jollain muulla tapaa?
Tarvitseeko tapahtuma ulkoista osaamista? Maksaako osaaminen?
Tarvitseeko tapahtumasta tehdä tapahtumailmoitus viranomaisille? Entä esteettömyys, turvallisuus, saniteettitilat ja roskien kierrätys?
Tarvitseeko tapahtuma äänentoistoa, mikrofonia tai esiintyjiä?
Millaisia toimenpiteitä tapahtumassa tehdään, jotta tila on kaikille turvallinen?
Lisäksi nämä asiat on hyvä muistaa tapahtumaa tuottaessa:
Muistathan laatia selkeän aikataulun ja deadlinet edellä mainittujen asioiden hoitamiseksi
Jos järjestät tapahtuman yhdessä ystävien kanssa, sopikaa selkeästi työnjaosta kaikkien osa-alueiden suhteen
Joukossa on voimaa: Ota kaverit mukaan tuotantotiimiin ja anna heidän erityisosaamisensa loistaa
Mieti miten tapahtuma eroaa kaltaisistaan ja mikä voisi olla tapahtuman kävijälle positiivinen “yllätysmomentti”
Varaudu muutoksiin! Mitä jos sataa? Entä jos työkaveri sairastuu? Entä jos tekniikka ei toimi? Mikä on plan B?
Muista nauttia koko prosessista vaikka välillä olisikin vitsit vähissä. “Rakkaus lajia kohtaan” paistaa aina ulospäin!